Wednesday, December 17, 2014

KENALI JENIS PEMANIS

Terdapat banyak kategori pemanis dalam pasaran sekarang. Dari yang semulajadi, buatan, tiruan, tiada kalori dan pelbagai lagi.

Kategori Pemanis

* Gula
   - Merupakan karbohidrat
   - Mengandungi 4 kalori per gram
   - Dijumpai secara semulajadi dalam buah-buahan, sayuran, cereal, dan susu.
   - Glycemic index tinggi
   - Boleh merosakkan gigi
   - Contoh: Sucrose, glucose, dextrose, fructose dll

Sugar (Sucrose)

* Gula Alkohol
   - Juga karbohidrat
   - Semulajadi dari pokok dan cereal
   - Mengandungi sangat kurang kalori berbanding gula
   - Glycemic index sangat rendah
   - Tidak merosakkan gigi
   - Contoh: Xylitol, sorbitol, mannitol, Erythritol dll

* Pemanis semulajadi berkalori 
   - Mengandungi gula dan juga nutrien lain
   - Mengandungi glycemic index yang rendah berbanding gula tetapi
     perlu diambil secara sederhana kerana boleh memudaratkan kesihatan dalam
     kuantiti yang besar.
   - Merosakkan gigi
   - Contoh: Madu, gula maple, gula kelapa dll

Madu


* Pemanis semulajadi tidak berkalori
   - Bukan karbohidrat
   - Mengandungi sangat kurang atau tiada kalori
   - Zero glycemic index
   - Tidak merosakkan gigi
   - Mempunyai rasa "aftertaste"
   - Contoh: Stevia, Luo Han Guo, Monellin, Thaumatin dll

Stevia


* Gula Modified
   - Gula yang dihasilkankan dengan menukarkan kanji menggunakan enzim
   - Glycemic index tinggi
   - Boleh merosakkan gigi
   - Contoh: High Fuctose Corn Syrup, Refine Syrup, Caramel

* Pemanis Tiruan
   - Diperbuat secara kimia
   - Zero glycemic index
   - Tidak merosakkan gigi
   - Ada yang merbahaya kepada kesihatan
   - Contoh: Aspartame, sucralose, Saccharin, Acesulfame K dll


Yang mana pilihan anda?
Jadilah Pengguna Bijak~

No comments:

Post a Comment