Wednesday, September 24, 2014

NON-DAIRY CREAMER ?

Krimer Bukan Tenusu (Non-Dairy Creamer) adalah pengganti susu atau krim untuk memberikan rasa bagi minuman coffee, teh atau susu.

Dalam post sebelum ini, saya ada berkongsi tentang Susu kambing yang mana kebanyakanya mengandungi "Non-Dairy Creamer". Sekarang, jom kita tengok apa itu "Non-Dairy Creamer".

Krimer Bukan Tenusu dalam coffee

KANDUNGAN NON-DAIRY CREAMER 

1. Minyak kacang Soya Separa Hidrogen (Minyak Kapas)
  • Merupakan minyak trans lemak yang meningkatkan kolesterol tidak baik dan merendahkan kolesterol baik dalam badan
  • Maka, boleh menggandakan risiko penyakit jantung, meningkatkan pembekuan darah dan keradangan, yang boleh meningkatkan risiko anda mendapat serangan jantung atau strok.

2. Sirap Jagung Fructosa Tinggi (HFCS)
  • Pengambilan yang banyak fruktosa dapat mencukai dan merosakkan hati anda dengan cara yang sama alkohol dan toksin lain lakukan dimana ianya dimetabolismekan terus ke dalam lemak - lemak yang disimpan akan membawa kepada kerosakan mitokondria, obesiti, dan penyakit berkaitan obesiti.

3. Dipotassium Phosphate
  • Merupakan garam bukan organik yang digunakan sebagai penstabil dan anti-ketulan dalam krimer bukan tenusu. 
  • Ia juga digunakan dalam baja dan kosmetik, dan dikatakan menyebabkan muntah-muntah dan cirit-birit jika diambil "dalam kuantiti banyak."

4. Mono dan Diglycerides 
  • Digunakan untuk Mencampurkan bersama-sama bahan yang biasanya tidak akan bercampur dengan baik (seperti minyak dan air). 
  • Boleh dihasilkan secara buatan atau berasal dari haiwan atau sayur-sayuran sumber, termasuk minyak separa hidrogenasi.

5. Perisa Semulajadi
  • MSG adalah excitotoxin, yang bermakna ia terlebih mengaktifkan sel-sel anda ke tahap kerosakan atau kematian. 
  • Menyebabkan otak tidak berfingsi dan kerosakan kepada darjah yang berbeza-beza, dan berpotensi mencetuskan atau mengganggu kebolehan pembelajaran, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, penyakit Lou Gehrig, dan banyak lagi yang semakin buruk. 
  • Krimer bukan tenusu juga mengandungi vanila berbau rembesan dari dubur memerang, yang dipanggil castoreum.

6. Natrium Caseinate 
  • Bahan ini diekstrak daripada protein susu dan digunakan sebagai pemekat dan agen pemutihan.
  • Ia biasanya dirawat dengan hidroksida solium kimia, alkali kimia. Alkali kimia bertindak seperti "anti-nutrien" - merosakkan atau menyekat penyerapan nutrien. 
  • Casein juga protein utama yang terdapat dalam susu lembu yang dikaitkan dengan alergi, keadaan neurologi, dan tindak balas autoimun seperti kencing manis juvana-awal jenis 1.

7. Sodium Stearoyl Lactylate (SSL) 
  • Bahan tambahan ini digunakan untuk mengukuhkan doh roti, pembersih, ejen berbuih, dan pengemulsi dalam produk kosmetik. 
  • SSL juga digunakan untuk menggantikan lemak dan gula, kerana ia mempunyai rasa yang sedikit manis dan mengurangkan jumlah minyak yang diperlukan dalam produk.

Setakat ini untuk hari ini..
Next time kita akan tambah lagi info dari semasa ke semasa ~
Selamat Menjadi Pengguna Bijak~

2 comments: