Thursday, September 25, 2014

TRANS LEMAK DALAM SUSU KAMBING

Post saya sebelum ini, adalah berkaitan dengan kandungan dalam 'Non-Dairy Creamer'. 
"Non-Dairy Creamer" digunakan dalam sesetengah produk susu kambing atau susu
Terdapat 7 jenis bahan dalam menghasilkan 'Non-Dairy Creamer' 
tetapi bahan utamanya adalah Gula dan
Partially Hidrogenated Soybean Oil.

Contoh label kandungan bahan 

Apa Maksud Partially Hidrogenated Soybean Oil ?
Partially Hidrogenated Soybean Oil adalah trans fat (Lemak yang tidak baik). 

Kenapa perkataan trans fat tidak digunakan ?
Pengeluar cuba menyembunyikannya dengan menggantikan nama trans fat dengan Partially Hidrogenated Soybean Oil supaya tidak disedari oleh pengguna.
Dan dalam fakta nutrisi trans fat dinyatakan 0 gram kerana nilainya terlalu kecil.

Bagaimana Partially Hidrogenated Soybean Oil dihasilkan ?
  • Minyak (Kacang soya, kapas, minyak atau cecair lain) dipanaskan dalam kehadiran hidrogen dan pemangkin. 
  • Proses penghidrogenan menukarkan beberapa asid lemak politaktepu ke monotaktepu dan asid lemak tepu. Ia juga menukarkan beberapa asid lemak monotaktepu kepada asid lemak tepu.
  • Sesetengah asid lemak ditukar kepada bentuk "trans".

Kenapa Minyak Separa Dihidrogen ?
Untuk meningkatkan jangka hayat dan ciri memasak bagi minyak dan produk masakan.

Adakah Partially Hidrogenated Soybean Oil berbahaya kepada kesihatan ?
  • Lemak trans meningkatkan jumlah kolesterol tidak baik (LDL)  dalam darah, dan meningkatkan risiko penyakit jantung.
  • Ia juga mengurangkan kolesterol baik (HDL), yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung lebih. 
  • Menjadikan arteri lebih tegar; menyebabkan arteri utama tersumbat
  • Menyebabkan rintangan insulin atau menyumbang kepada diabetes jenis 2
  • Menyebabkan atau menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius yang lain.
Keterlarutan Susu Kambing dalam air suam
Kebanyakan Susu Kambing susah larut dalam air suam disebabkan peratus kandungan susu kambing sangat rendah kerana adanya kandungan maltodextrin dan juga Non-Dairy Creamer

Boleh rujuk entry ini untuk lebih lanjut 

No comments:

Post a Comment