Post saya sebelum ini, adalah berkaitan dengan kandungan dalam 'Non-Dairy Creamer'.
"Non-Dairy Creamer" digunakan dalam sesetengah produk susu kambing atau susu
Terdapat 7 jenis bahan dalam menghasilkan 'Non-Dairy Creamer'
tetapi bahan utamanya adalah Gula dan
Partially Hidrogenated Soybean Oil.
Contoh label kandungan bahan |
Apa Maksud Partially Hidrogenated Soybean Oil ?
Partially Hidrogenated Soybean Oil adalah trans fat (Lemak yang tidak baik).
Kenapa perkataan trans fat tidak digunakan ?
Pengeluar cuba menyembunyikannya dengan menggantikan nama trans fat dengan Partially Hidrogenated Soybean Oil supaya tidak disedari oleh pengguna.
Dan dalam fakta nutrisi trans fat dinyatakan 0 gram kerana nilainya terlalu kecil.
Bagaimana Partially Hidrogenated Soybean Oil dihasilkan ?
- Minyak (Kacang soya, kapas, minyak atau cecair lain) dipanaskan dalam kehadiran hidrogen dan pemangkin.
- Proses penghidrogenan menukarkan beberapa asid lemak politaktepu ke monotaktepu dan asid lemak tepu. Ia juga menukarkan beberapa asid lemak monotaktepu kepada asid lemak tepu.
- Sesetengah asid lemak ditukar kepada bentuk "trans".
Kenapa Minyak Separa Dihidrogen ?
Untuk meningkatkan jangka hayat dan ciri memasak bagi minyak dan produk masakan.
Adakah Partially Hidrogenated Soybean Oil berbahaya kepada kesihatan ?
- Lemak trans meningkatkan jumlah kolesterol tidak baik (LDL) dalam darah, dan meningkatkan risiko penyakit jantung.
- Ia juga mengurangkan kolesterol baik (HDL), yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung lebih.
- Menjadikan arteri lebih tegar; menyebabkan arteri utama tersumbat
- Menyebabkan rintangan insulin atau menyumbang kepada diabetes jenis 2
- Menyebabkan atau menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius yang lain.
Keterlarutan Susu Kambing dalam air suam |
Kebanyakan Susu Kambing susah larut dalam air suam disebabkan peratus kandungan susu kambing sangat rendah kerana adanya kandungan maltodextrin dan juga Non-Dairy Creamer.
Boleh rujuk entry ini untuk lebih lanjut
No comments:
Post a Comment