Hai semua!!
Ingat lagi tak entry ini
yang saya postkan sebelum ini..
Dalam entry itu saya ada tunjukkan perbezaan pelbagai jenis susu kambing..
Memandangkan gambar dalam post sebelum ini tidak berapa jelas,
Untuk post ini saya nak share kan lebih jelas mengenai
keterlarutan dalam air suam & tekstur yogurt yang terhasil
** Gambar diambil sejurus dimasukkan susu kambing ke dalam air suam.
** Sukatan susu adalah sama.
1. Karihome Goat Whole Milk Powder
|
Nampak tak?
Kelihatan susu tepung pada permukaan tidak larut sepenuhnya. |
|
Ini adalah hasilnya bila dibuat yogurt.
Teksturnya agak ok tetapi cair. |
2. New Essential Goat Milk Powder
|
Susu tepung tidak larut sepenuhnya dengan cepat. |
|
Tekstur yogurt tidak menjadi. Agak cair. |
3. Goat's Milk Powder HiGoat
|
Susu tepung tidak terus larut dalam air suam. |
|
Teksturnya terlalu cair untuk dibuat yogurt. |
4. Superbest Goat Power
|
Juga tidak terus larut dalam air suam. |
|
Juga cair dan tidak sesuai untuk buat yogurt. |
5. Hiraq Susu Kambing Platinum
|
Sama juga. Tidak larut sepenuhnya. |
|
Sangat cair dan tidak boleh dibuat yogurt. |
6. Biostevia Susu Kambing Asli plus Stevia
|
Tidak sepenuhnya larut. |
|
Tekstur yogurt sangat cair. Tidak boleh dibuat yogurt. |
7. Dr.Sweet Stevia Goat Milk
|
Larut sepenuhnya dengan cepat. |
|
Tekstur yogurtnya menjadi. Sesuat dibuat yogurt. |
Ini adalah gambaran lebih jelas lagi. Persoalannya ?
Kenapa kebanyakan susu kambing di atas lambat larut ?
Ini kerana peratus susu kambing (Anggaran 20% sahaja) di dalamnya adalah sangat sedikit disebabkan adanya campuran:
- Maltodextrin (Tepung ubi kayu/tepung jagung)
- Non-Diary Creamer
Sekian, perkongsian untuk hari ini~
No comments:
Post a Comment